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Introduction 

To protect the public interest and the reputation of the profession, it is important that ICAS can carefully 
control the use of the description ‘Chartered Accountants’ and the designatory letters ‘CA’. We do this 
in several ways, including registered trademarks and enforcing specific provisions in our Rules and 
Regulations. 

We recognise how important it is for our members and firms to be able to distinguish themselves from 
unregulated accountants and to be able to utilise the market advantage of the ICAS and CA brands. 
ICAS has therefore introduced processes through which firms, in certain circumstances, can use the 
following: 

• the words ‘Chartered Accountants’ 

• the designatory letters ‘CA’ 

• the ICAS logo 

This helpsheet is intended to help firms better understand when and how each of these may be used. 
In this helpsheet: 

• “Firm” means any entity through which an ICAS member is supplying accountancy or related 
services, including sole practitioners, partnerships, LLPs and limited companies. 

• “UKCA” means members of ICAS, Institute of Chartered Accountants in England and Wales 
(ICAEW) and Institute of Chartered Accountants in Ireland (ICAI). 

Frequently Asked Questions 

Q: When is a firm eligible to use the description ‘Chartered Accountants’? 

A: As set out in Regulation 7 of the Public Practice Regulations, the criteria is based primarily on the 
percentage of principals in the firm who are UKCAs. 

ICAS uses a fairly wide interpretation of ‘principals’, including: 

• Sole practitioners 

• Partners 

• Members of an LLP 

• Directors of a limited company 

• Corporate entities 

The eligibility requirements are as follows: 

• If more than 50% of principals are UKCAs means the firm may use the description Chartered 
Accountants, if any principal who is not a UKCA, is an affiliate. 

• If 50% or less are UKCAs, ICAS (through the Authorisation Committee) will exercise its 
discretion on a case-by-case basis, having regard to the ownership and control within the firm. 

For entities within a group structure, eligibility to use the description Chartered Accountants is where: 

• more than 50% of the principals of the entity are UKCAs and any principal who is not a UKCA 
is an affiliate; and  



 

 

 

• there is more than 50% ownership and control of the ultimate parent entity by UKCAs. 

Q: Are eligible firms automatically able to use the designation ‘Chartered 
Accountants’? 

A: If more than 50% of the firm’s principals are UKCAs, and any principals in the firm who are not 
UKCAs are an affiliate, the firm may use the designation ‘Chartered Accountants’ without applying to 
ICAS for permission. 

If 50% or less of the principals are UKCAs, the firm may only use the designation if ICAS has formally 
consented in writing. 

Q: Are there restrictions on how the description may be used in the firm’s name? 

A: Yes – ‘Chartered Accountants’ may only be used as a description and must not form part of the 
registered name of the firm. 

Therefore, while ‘Smith Limited’ would be permitted to trade as ‘Smith Chartered Accountants’, it could 
not be registered at Companies House as ‘Smith Chartered Accountants Limited’. 

A firm which has ‘Chartered Accountants’ in its registered name will be asked to change the name 
immediately. As this is a prohibited name, Companies House should automatically reject registration. 

While a firm may choose to use the description in connection with other words – e.g. ‘management 
consultants’, or ‘tax advisers’ – it should only do so where the words used relate to an area of 
professional business in which the firm can demonstrate experience and expertise. 

Q: When is a firm eligible to use the designatory letters ‘CA’? 

A: The designatory letters ‘CA’ are the exclusive privilege of all ICAS members and may be used by 
individual members upon admission to membership. 

Eligibility to use the letters ‘CA’ in its trading name is only available to firm’s which qualify to use the 
designation ‘Chartered Accountants’ and at least 50% of the principals of the firm are ICAS members.  

Q: Are there restrictions on how the designatory letters may be used? 

A: As with the designation ‘Chartered Accountants’, firms are not allowed to include the designatory 
letters ‘CA’ in the registered name of the firm. 

Therefore, while ‘Smith Limited’ would be permitted to trade as ‘Smith CA’, it could not be registered 
at Companies House as ‘Smith CA Limited’. Also, while ‘ABCA Limited’ would not be allowed, ‘AB 
Limited’ could trade as ‘ABCA’. 

A firm which has ‘CA’ in its registered name will be asked to change the name immediately. 

Restrictions on using the designatory letters ‘CA’ applies to any matter connected with the firm 
including, for example, domain names and social media handles. 

Q: Are eligible firms automatically able to use the designatory letters ‘CA’? 

A: No – firms which satisfy the eligibility criteria may only use ‘CA’ in the firm’s trading name if a 
licence to do so is granted by ICAS. To obtain a licence, the firm must complete and submit a licence 
application to ICAS. 

If granted, the licence agreement will set out the terms and conditions under which the lettering may 
be used. A firm which breaches the terms of the agreement – for example, by acting in a way which is 
damaging to the CA brand – is likely to have the privilege withdrawn immediately. 



 

 

 

As applications will only be granted at the discretion of ICAS, we recommend that firms wait for 
confirmation of the licence before amending stationery, letterheads or signage. 

Q: Are other uses of the designatory letters ‘CA’ covered in the licence agreement? 

A: Yes – if granted, the licence agreement will allow the firm to use ‘CA’ as follows: 

• the URL of the firm’s website 

• the email addresses of the firm’s employees 

• any profile names used by the firm on social media. 

Amongst other things, the application will ask the firm to confirm how it intends to use the letters in 
practice. 

Q: How much does a licence cost? 

A: There is no additional charge for the licence. 

Q: Are firms allowed to use the ICAS Chartered Accountants logo? 

A: A firm which meets the eligibility criteria for use of the designatory letters ‘CA’ will also be eligible to 
use the ICAS Chartered Accountants logo (ICAS member logo (firm)). 

The ICAS member logo (firm) may be used on a firm’s website, stationery and signage. Before 
downloading the ICAS member logo, please make sure you have read the Terms of Use and the member 
logo guidelines.  

There is no licence agreement necessary to use the ICAS member logo (firm). The ICAS member 
logo (firm) may be downloaded from icas.com 

For the avoidance of doubt, the ICAS member logo (firm) is displayed as follows: 

 

 

               
 

Flowcharts to assist in understanding the eligibility and principal status requirements are set out 
below:

https://www.icas.com/about-us/icas-strategy/icas-member-logo
https://www.icas.com/members/benefits-of-membership/customer-centric-organisation/icas-member-logo/terms-of-use-for-icas-logo
https://www.icas.com/__data/assets/pdf_file/0019/615502/Member-logo-guidelines-8.pdf
https://www.icas.com/__data/assets/pdf_file/0019/615502/Member-logo-guidelines-8.pdf
https://www.icas.com/about-us/icas-strategy/icas-member-logo


  

 

Use of the designation ‘Chartered Accountants’ in a trading name of a non-group entity 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Use of the designatory letters ‘CA’ 

  

Are more than 50% of the 
firm’s principals UKCAs? 

 

The firm is entitled to use the 
designation Chartered Accountants 

 

Yes 

No 

The firm must request permission 
from ICAS to use the designation 

Chartered Accountants 

 

Are more than 50% of the 
firm’s principals ICAS 

members? 

 

The firm is prohibited from using 
the designation CA 

 

Yes 

No 

Has the firm requested and 
been granted permission from 
ICAS to use the designation 

Chartered Accountants? 

Yes 

ICAS Chartered Accountants 
logo can be used (subject to 

terms of use). 

Application form required to 
be completed for use of CA 

If ICAS approves, firm signs a 
license agreement and is able to 
use the designatory letters CA 

No 

Application form required to be 
completed for use of CA 



  

 

Useful links 

Helpsheet: Firm names, disclosure of principals and regulatory status 

Helpsheet: Use of ICAS Practice Logos  

ICAS Regulations: Public Practice Regulations 

Guidance on the use of the description ‘Chartered Accountants’ by ICAS firms 

Firm application to use Chartered Accountants or CA 

Further information and assistance 

Further assistance and information can be obtained from the Practice Support team. You can contact 
them through the Practice Support section of the ICAS Technical helpdesk. 

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
Disclaimer: 
 
This document has been published by ICAS for information purposes only and ICAS cannot accept responsibility for 
any person acting or refraining to act as a result of any material contained within this guidance. Recipients should 
make their own independent evaluation of this information and no action should be taken, solely relying on it. The 
guidance is intended to assist members in the general application of the Regulations, it is not intended to cover all 
aspects.  
 
Whilst this information is believed to be reliable, ICAS, its employees and others involved in the production of this 
information do not provide any representation or warranty (express or implied) of any kind as regards the accuracy or 
completeness of this information, nor do they accept any responsibility or liability for loss or damage arising in any 
way from any use made of or reliance placed on this information. 
 
All information is believed to be correct at the time of publication. 

https://www.icas.com/professional-resources/practice/knowledge-centre/general-practice-manual/Firm-names-and-disclosure-of-principals-and-regulatory-status.pdf
https://www.icas.com/__data/assets/pdf_file/0007/591019/Use-of-ICAS-Practice-Logos.pdf
https://www.icas.com/about-us/governance/charter/icas-rules-and-regulations
https://www.icas.com/__data/assets/pdf_file/0018/621324/Guidance-on-use-of-Chartered-Accountants.pdf
https://www.icas.com/regulation/guidance-and-helpsheets/use-of-ca-description
https://www.icas.com/contact-us/icas-technical-helpdesk

